Markus Passion Zuidhorn

Concert op 9 April in Zuidhorn

Markus Passion in het Westerkwartier

Op zaterdag 9 april vindt in de PKN Gastkerk te Zuidhorn een bijzondere uitvoering plaats van  het lijdensverhaal van Christus. De bekende componist Jacob de Haan componeerde speciaal voor harmonie orkesten de Markus Passion.

De meeste passies zijn geschreven voor koor, solisten en orkest, maar deze versie van de Markus Passion is gecomponeerd voor blaasorkest, verteller, (mezzo)sopraan en bariton. De evangelist spreekt de tekst uit het evangelie van Marcus in het Nederlands, de gezongen delen zijn in het Duits.  

Het lijdensverhaal wordt muzikaal begeleid door CMV Harmonie uit Leek onder leiding van dirigent Wim Westerman. Dominee Sita Hofstra uit Leek is in deze Passion de evangelist, sopraan Christy Luth en bariton Karel Stegeman zingen de aria’s. Alle gezongen en gesproken teksten zijn te volgen via de beamer.

Informatie over dirigent en solisten:

Wim Westerman studeerde orgel, trombone en hafabra directie aan het Stedelijk Conservatorium te Groningen en volgde later een master bij Alex Schillings aan het conservatorium te Zwolle. Hij volgde tijdens zijn studie cursussen bij dirigenten Jan Cober, Lucas Vis, Klaas van der Woude en Carlo Balemans. Behalve bij CMV Harmonie Leek is Wim dirigent bij Jeduthun Sellingen, Muziekvereniging Erica Zuidlaren en TMV Weener (Duitsland).

Christy Luth studeerde zang aan het Prins Claus Conservatorium in Groningen. Ze volgde lessen bij Marion van den Akker en Marcel Boone en ze studeerde in 2017 af bij Hanneke de Wit.

Onlangs behaalde ze daar haar Master of Music-diploma, Momenteel volgt ze lessen bij Miranda van Kralingen. Christy is regelmatig te horen als soliste bij oratoria en cantates, maar ook in de intiemere setting van het lied, samen met pianiste Ellyne Wieringa. Tevens is zij verbonden als zangdocente bij de Roden Girl Choristers in Roden.

Bariton Karel Stegeman studeert klassiek zang aan het Prins Claus Conservatorium bij Hanneke de Wit en Paul Triepels. Hij volgde masterclasses bij Margreet Honig en Nico van der Meel.

Hij debuteerde in 2019 als vocaal solist in Ein Deutsches Requiem en was onder andere te horen in de Matthäus-Passion van Schütz. Karel studeert tevens koordirectie bij Louis Buskens en is oprichter en muzikaal leider van kamerkoor Cantus te Groningen.

Ds. Sita Hofstra is predikant bij de Protestantse Gemeente Leek Oldebert en neemt in deze Marcus Passion de partij van de evangelist op zich, die in deze Passion de tekst uit het evangelie van Marcus  voorleest.

Aanvang van het concert op 9 april in Zuidhorn is 19.30 uur. De entree bedraagt € 5,-

Kaarten zijn verkrijgbaar bij de Gasthorn, bij boekhandel Schoelier in Zuidhorn, bij de zaal of via het mailadres van Harmonie Leek, speciaal voor de verkoop van kaarten: voorverkoopharmonie@gmail.com. Stuur een mail met daarin uw naam en het aantal kaarten dat u wilt bestellen. En maak het verschuldigde bedrag (€5 per kaart) over naar de bankrekening van de CMV Harmonie Leek: NL62 RABO 0142 6672 18 o.v.v. uw naam en “Markus Passion”. Dan zorgen wij dat uw kaarten op 9 april klaarliggen bij de kassa.

Dit concert wordt mede mogelijk gemaakt door bijdragen van de gemeente Westerkwartier en het Prins Bernhard Cultuurfonds.

Op Goede Vrijdag 15 april 2022 is deze Markus Passion te horen als dienst in De Hoeksteen in Leek. De aanvang is 19:30 uur. Er is een mogelijkheid om bij te dragen aan de kosten van deze uitvoering via een collecte bij de uitgang.

Deze voorstelling van de Markus Passion in Leek wordt ondersteund door een bijdrage van de gemeente Westerkwartier.

__________________________________________________________________________________