Uitgelicht bericht

Drie donderdagen genieten van muziek met CMV Harmonie Leek

Muziek maken geeft ontspanning en plezier. Hoe leuk is het om dit te delen met een heel orkest? Juist daarom zijn de leden van CMV Harmonie Leek zo blij dat er weer gemusiceerd kan worden. Elke donderdagavond wordt er van 20:00 tot 22:00 uur gerepeteerd in Station Rodenburg, naast de Rodenburghal. Naast het weer kunnen repeteren, kijken we als vereniging ook weer enorm uit naar optreden voor publiek. Daarom verruilen we drie donderdagen ons vertrouwde repetitielokaal voor de wijken van Leek en Tolbert!

We zien je graag tijdens een van onze buitenconcerten!

Speel mee!

Onze liefde voor muziek willen we delen met publiek maar ook met muzikanten! Bespeel je een instrument of heb je enige muzikale ervaring, we nodigen iedereen uit om het laatste nummer met ons mee te spelen. Elk concert wordt afgesloten met “Alle Menschen Werden Brüder”. Download je partij op www.harmonieleek.nl/speel-mee-de-muziek, neem je instrument mee en schuif aan. Meezingen mag ook!

De data van de buitenconcerten:

  • Donderdag 30 juni om 20:00 uur bij De Zijlen Spant 1 in Tolbert
  • Donderdag 7 juli om 19:30 uur bij Finish Avondvierdaagse in Leek / Pannenkoekenburcht Nienoord
  • Donderdag 14 juli om 20:00 uur bij De Violier in Oostindie, Leek.

Let op: bij slecht weer zijn we te vinden in onze repetitieruimte Station Rodenburg naast de Rodenburghal in Leek. Ook daar ben je van harte welkom!

Word lid van CMV Harmonie Leek

Gedurende drie avonden delen we de liefde voor muziek met muziekliefhebbers uit Tolbert en Leek. Ook lijkt het ons een leuke gelegenheid om nieuwe leden te ontmoeten. Heb je ooit een muziekinstrument bespeeld en wil je weer beginnen? Je bent van harte welkom, bovendien hebben wij vele instrumenten te leen. CMV Harmonie is een divers gezelschap van jong tot oud en van mensen met verschillende achtergronden. Bij ons vind je zoveel meer dan alleen muziek! Bijvoorbeeld een wekelijkse repetitie op donderdagavond, samen toewerken naar optredens, studiedagen (inclusief gezellige avonden) en de jaarlijkse afsluitende barbecue. Bij CMV Harmonie Leek maak je vrienden voor het leven!

Kijk voor meer informatie over onze vereniging ga naar www.harmonieleek.nl/speel-mee.

Terugblikken op de Markus Passie

Na twee jaar te maken hebben gehad met de coronapandemie en de lockdowns konden we in het jaar 2022 gelukkig twee uitvoeringen laten horen van de Markus Passion.  

Tijdens de generale op donderdag 13 april viel alles muzikaal op z’n plaats vanwege de volledige doorloop met alle deelnemers en hulpen, de Evangelist Sita Hofstra en de solisten Christy Luth en Karel Stegeman. We hadden een fenomenale avond.  

Op zaterdag 15 april kreeg dit een vervolg in Zuidhorn; de première. ’s Middags kwamen we voor de laatste microfoonrepetitie bijeen in de Gastkerk. Hierna volgde een stamppotbuffet waar we heerlijk van hebben gegeten. De uitvoering was goed, alhoewel de evangelist niet op alle plekken in de zaal even goed te verstaan was. Gelukkig waren alle teksten mee te lezen op de beamerpresentatie. De reacties na afloop waren mooi.   

Tijdens de Goede Vrijdagdienst op 15 april in de Hoeksteen in Leek hadden we als het ware een thuiswedstrijd. De kop was eraf en we speelden een indrukwekkende Markus Passion met twee fantastische zangers, een solide sprekende evangelist, een inspirerende dirigent en goede muzikanten! Zelfs componist Jacob de Haan was aanwezig. We eindigden met een oorverdovende stilte die indrukwekkend was. Nadien waren er in de wandelgangen veel positieven en emotionele reacties.  

Een mooie muzikale periode werd fantastisch afgesloten door twee geweldige uitvoeringen.

Markus Passion Zuidhorn

Concert op 9 April in Zuidhorn

Markus Passion in het Westerkwartier

Op zaterdag 9 april vindt in de PKN Gastkerk te Zuidhorn een bijzondere uitvoering plaats van  het lijdensverhaal van Christus. De bekende componist Jacob de Haan componeerde speciaal voor harmonie orkesten de Markus Passion.

De meeste passies zijn geschreven voor koor, solisten en orkest, maar deze versie van de Markus Passion is gecomponeerd voor blaasorkest, verteller, (mezzo)sopraan en bariton. De evangelist spreekt de tekst uit het evangelie van Marcus in het Nederlands, de gezongen delen zijn in het Duits.  

Het lijdensverhaal wordt muzikaal begeleid door CMV Harmonie uit Leek onder leiding van dirigent Wim Westerman. Dominee Sita Hofstra uit Leek is in deze Passion de evangelist, sopraan Christy Luth en bariton Karel Stegeman zingen de aria’s. Alle gezongen en gesproken teksten zijn te volgen via de beamer.

Informatie over dirigent en solisten:

Wim Westerman studeerde orgel, trombone en hafabra directie aan het Stedelijk Conservatorium te Groningen en volgde later een master bij Alex Schillings aan het conservatorium te Zwolle. Hij volgde tijdens zijn studie cursussen bij dirigenten Jan Cober, Lucas Vis, Klaas van der Woude en Carlo Balemans. Behalve bij CMV Harmonie Leek is Wim dirigent bij Jeduthun Sellingen, Muziekvereniging Erica Zuidlaren en TMV Weener (Duitsland).

Christy Luth studeerde zang aan het Prins Claus Conservatorium in Groningen. Ze volgde lessen bij Marion van den Akker en Marcel Boone en ze studeerde in 2017 af bij Hanneke de Wit.

Onlangs behaalde ze daar haar Master of Music-diploma, Momenteel volgt ze lessen bij Miranda van Kralingen. Christy is regelmatig te horen als soliste bij oratoria en cantates, maar ook in de intiemere setting van het lied, samen met pianiste Ellyne Wieringa. Tevens is zij verbonden als zangdocente bij de Roden Girl Choristers in Roden.

Bariton Karel Stegeman studeert klassiek zang aan het Prins Claus Conservatorium bij Hanneke de Wit en Paul Triepels. Hij volgde masterclasses bij Margreet Honig en Nico van der Meel.

Hij debuteerde in 2019 als vocaal solist in Ein Deutsches Requiem en was onder andere te horen in de Matthäus-Passion van Schütz. Karel studeert tevens koordirectie bij Louis Buskens en is oprichter en muzikaal leider van kamerkoor Cantus te Groningen.

Ds. Sita Hofstra is predikant bij de Protestantse Gemeente Leek Oldebert en neemt in deze Marcus Passion de partij van de evangelist op zich, die in deze Passion de tekst uit het evangelie van Marcus  voorleest.

Aanvang van het concert op 9 april in Zuidhorn is 19.30 uur. De entree bedraagt € 5,-

Kaarten zijn verkrijgbaar bij de Gasthorn, bij boekhandel Schoelier in Zuidhorn, bij de zaal of via het mailadres van Harmonie Leek, speciaal voor de verkoop van kaarten: voorverkoopharmonie@gmail.com. Stuur een mail met daarin uw naam en het aantal kaarten dat u wilt bestellen. En maak het verschuldigde bedrag (€5 per kaart) over naar de bankrekening van de CMV Harmonie Leek: NL62 RABO 0142 6672 18 o.v.v. uw naam en “Markus Passion”. Dan zorgen wij dat uw kaarten op 9 april klaarliggen bij de kassa.

Dit concert wordt mede mogelijk gemaakt door bijdragen van de gemeente Westerkwartier en het Prins Bernhard Cultuurfonds.

Op Goede Vrijdag 15 april 2022 is deze Markus Passion te horen als dienst in De Hoeksteen in Leek. De aanvang is 19:30 uur. Er is een mogelijkheid om bij te dragen aan de kosten van deze uitvoering via een collecte bij de uitgang.

Deze voorstelling van de Markus Passion in Leek wordt ondersteund door een bijdrage van de gemeente Westerkwartier.

__________________________________________________________________________________

Doneren via anjeractie 2021

anjeractie-full-color 2021

Doneren aan CMV Harmonie Leek via Anjeractie Prins Bernhard Cultuurfonds

Op 28 mei start de landelijke Anjeractie van het Prins Bernhard Cultuurfonds, de collecte voor plaatselijke culturele activiteiten. De actie loopt tot 5 juni. CMV Harmonie Leek doet mee met deze digitale actie via appjes, mailtjes en social media.

De opbrengst van de actie gaat naar Harmonie Leek. De orkesten van Harmonie Leek zijn actief in Leek en omgeving. Zelfs in Corona-tijd lukte het om in kleine groepjes muziek te laten horen: op Koningsdag gaven kleine groepjes muzikanten concertjes bij verschillende instellingen.

harmonie-koningsdag-2021

Het beleid van Harmonie Leek is dat haar leden gratis een blaasinstrument in bruikleen krijgen.
Deze instrumenten zijn duur in aanschaf en onderhoud. De opbrengst van de Anjercollecte stelt de vereniging in staat om muziekinstrumenten te kopen en aan de leden uit te lenen.

Het Prins Bernhard Cultuurfonds organiseert al sinds 1946 de Anjeractie. Het is de oudste collecte van Nederland. Ieder jaar collecteren honderden organisaties voor hun vereniging én voor het Cultuurfonds. Vorig jaar is de actie voor het eerst mobiel georganiseerd: geen bussen en collectanten meer langs de deur. Het Cultuurfonds gaat op diezelfde voet verder. Het is veiliger voor de collectant én makkelijker voor de organisatie. Er is nog steeds grote noodzaak om lokale cultuurorganisaties te steunen. Vandaar dat het Cultuurfonds het hele netto bedrag weer teruggeeft aan de organisaties die collecteren.

Het geld gaat rechtstreeks naar onze vereniging. Als je wilt doneren klik dan op deze link:
https://qr3.ideal.nl/qrcode/e9d190cb-2213-472c-a215-6f2d2d3cf62b.png

Erelid op bes bas 75 jaar

geert-bos-75-jaar-foto-1

Afgelopen zondag 17 januari verjaarde ons erelid Geert Bos. Het was een bijzondere verjaardag want hij werd 75 jaar. Deze dag ging niet onopgemerkt voorbij. Zowel ’s morgens, als ’s middags, werd hij muzikaal gefeliciteerd met zijn verjaardag door twee kleine ensembles van onze vereniging.

geert-bos-75-jaar-foto-2

Dit was niet het enige. Expeditie Grunnen van RTV Noord kwam ook langs om te feliciteren. Het filmpje is via de link te bekijken en te beluisteren.

klik hier

knipsel-met-anita-en-leffert

Op de website van RTV Noord is het hele fragment te zien:

klik hier

Een bijzondere dag voor Geert en zijn vrouw, een met een prachtig muzikaal randje!

Kerstmuziek en kerstwens

Dit jaar is het onmogelijk om met het hele orkest gezamenlijk muziek te maken. Om u toch van onze kerstmuziek te kunnen laten genieten, hebben wij met diverse ensembles bekende kerstliederen opgenomen.

Klik hier om  naar onze muziek te luisteren.

HOOP
is een lichtje in je hart
dat vandaag moed geeft
en morgen kracht.

kerstwens-harmonie-2020-met-tekst-als-jpg

Een gedeelte van de vereniging treedt nog eenmaal thuis voor het voetlicht door digitaal een filmpje in te sturen. Wij wensen u een ‘merry christmas’.

we-wish-you-a-merry-christmas-christmas-digitaal-orkest-2020

Te beluisteren via de volgende link;

Klik hier